0786.604.552 [email protected]

Cand se solicita evaluarea realizata de un evaluator Anevar?

 

  • evaluari pentru vanzare- cumparare

Un client poate solicita o evaluare atunci cand doreste sa cumpere o proprietate sau sa o vanda.

O evaluare pentru cumparare ar trebui sa fie asemanatoare uneia pentru vanzare, insa evaluatorul va tine cont si de intentia de utilizare a cumparatorului (in scop personal — locuire, desfasurarea activitatii sau pentru obtinerea unor venituri din detinerea acesteia).

 

  • evaluari pentru garantarea imprumutului

Cei mai multi cumparatori de proprietati imobiliare nu au suficienti bani pentru a achita integral pretul de vanzare. Acestia platesc o parte din pretul de achizitie din fondurile proprii, diferenta imprumutand-o de la institutille de credit. Deseori, creditele de la banci si de Ia alte institutii financiare sunt garantate cu drepturile debitorului asupra proprietatii imobiliare. Elementul comun este acela ca creditorul are capacitatea a-si recupereze creditul prin preluarea controlului asupra garantiei, in cazul incapacitatii de plata a debitorului. Pot fi oferite drept garantii diferite tipuri de proprietati imobiliare. Evaluarile intocmite in procesul de creditare sunt numite evaluari pentru garantarea Imprumutului.

  • evaluari pentru impozitare

Incepand cu 1 ianuarie 2016, urmare a modificarii prevederilor Codului Fiscal cu privire la impozitarea cladirilor, valoarea impozabila a cladirilor detinute de persoane juridice a cladirilor cu destinatie nerezidentiala detinute de persoanele fizice este determinata de catre evaluatori autorizati prin realizarea unor evaluari conform cu Standardele de evaluare a bunurilor In vigoare. Acest tip de evaluare poarta numele de evaluare pentru impozitare.

Desi impozitarea cladirilor nu se mai realizeaza pe baza valorilor contabile, legea contabilitatii din Romania si Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) prevad obligativitatea reevaluarii activelor fixe corporate detinute de societate, in scopul determinarii valorii juste a acestora Ia data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati, conform Standardelor de evaluare a bunurilor in vigoare, evaluari avand ca scop raportarea financiara (inregistrarea valorii juste in evidentele contabile).

  • evaluari pentru raportarea financiara

Unui evaluator i se poate solicita sa estimeze valoarea de asigurare a unei cladiri, in scopul stabilirii obligatiei ce-i revine unui asigurator in cazul in care cladirile sunt deteriorate sau distruse. Valoarea de asigurare este estimata in cadrul rapoartelor de evaluare realizate in scopul asigurarii.

  • evaluari pentru exprimarea unei opinii asupra valorii de piata a unei proprietati inainte de expropriere

  • evaluari pentru determinarea fezabilitatii unui project de investitii

  • evaluari pentruutilizarea in cadrul procedurii de insolventa sau faliment

Scopul unei evaluari va determina tipul valorii estimate.

Raportul de evaluare intocmit de evaluatorul autorizat de catre ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania) este valabil în condițiile economice, fiscale, juridice și politice de la data întocmirii sale. Dacă aceste condiții se vor modifica concluziile acestui raport își pot pierde valabilitatea. Daca intervin anumite restrictionari ale dreptului de proprietate acestea vor fi luate in considerare in cadrul raportului de evaluare.

Solicita o evaluare imobiliara sau de bunuri mobile de la evaluatori autorizati ANEVAR.

Trimiteti copii scanate ale actelor la email [email protected] sau whatsapp 0786604552 sau completeaza urmatoarele formulare:

Raportul de evaluare va fi intocmit de evaluator autorizat. Alte lucrari disponibile pentru evaluatorii Anevar se regasesc in Lucrari