0786.604.552 [email protected]

Termeni uzuali despre constructii in evaluare constructii

Constructiile sunt imobile destinate activitatii umane si deservirii multiplelor procese ale vietii sociale si materiale.

Clasificarea constructiilor pentru evaluare

Constructiile reprezinta constructii inchise, cu o anumita compartimentare interioara si dotare cu echipamente si instalatii, destinate pentru a concepe, a adaposti si a deservi o anumita activitate umana:

 • cladiri rezidentiale: apartamente, vile, blocuri
 • cladiri de birouri, mall-uri, supermarket-uri, hypermarket-uri;
 • cladiri medicale: spitale, policlinici
 • cladiri educationale: gradinite, scoli, universitati, biblioteci, librarii, muzee, galerii de arta, teatre, cinematografe, sali de concert, stadioane;
 • cladiri guvernamentale: ambasade, parlament, consulate, primarii
 • constructii religioase: biserici, manastiri, ansambluri de cult
 • cladiri industriale: fabrici, uzine, mori
 • cladiri agrozootehnice
 • cladiri militare: unitati militare, poligoane
 • cladiri pentru transport: aeroporturi, statii de metrou, gari„ autogari, porturi.

Reprezentarea cladirilor in 2D/ 3D

Principalele metode de reprezentare a cladirilor sunt;

 • reprezentari 2D — planuri;
 • reprezentari 3D — imagini in perspectiva

Planuri arhitecturale sunt desene care redau precis toate aspectele variate ale unei constructii.

Planul de incadrare in zona prezinta date privind pozitionarea cladirilor subterane sau supraterane existente, propuse spre demolare sau propuse spre constructie. Aceste planuri se Intocmesc pe un suport cadastral aprobat de Oficiul National de Cadastru si Publicitate imobiIiar si se realizeaza la scara.

Termeni uzuali privind nivelul imobilelor utilizate in evaluare

 • Demisol

Demisolul este parte a unei cladiri ce se afla jumatate sub nivelul solului si jurnatate deasupra nivelului solului. Demisolul este nivelul unei cladiri a carui pardoseala se gaseste sub nivelul solului, iar de cele mai multe ori beneficiaza de iluminare naturala. Este situat sub cota zero a unei cladiri.

 • Etaj

Etajul este parte a unei cladiri situata deasupra parterului sau mezaninului.

Etajul tehnic este etajul unei cladiri ce confine instalatiile tehnice ale unei cladiri (centrale termice, de climatizare, boilere, rezervoare de apa, case de lift). Acesta poate lipsi in totalitate sau pot fi unul sau mai multe. Poate fi amplasat in subsol, la ultimul nivel sau deasupra unor grupuri de niveluri.

 • Mansarda

Mansarda este ultimul nivel locuit al unei cladiri. Plafonul mansardei este inclinat si urmareste linia sarpantei invelitorii.

 • Mezanin

Mezaninul este etajul unei cladiri situate deasupra parterului, cu regim diferit de inaltime fata de restul nivelurilor.

 • Parter

Parterul este parte a unei cladiri ce se afla deasupra solului, deasupra cotei zero a cladirii. Poate avea regim diferit de inaItime fats de restul nivelurilor.

 • Pod

Podul este spatiul rezidual nelocuit de sub acoperisul sarpantei

 • Subsol

Subsolul este partea a unei cladiri ce se situeaza sub cota zero a unei cladiri, partial sau total sub cota terenului amenajat. Poate fi tehnic, in cazul in care adaposteste echipamentele ce deservesc cladirea, sau utilizabil, general sau partial.

Pentru buna functionare a cladirilor sunt necesare instalatii sanitare, termice, electrice, de ventilatie, climatizare.

 

Elemente componente si finisajele evaluate de un evaluator Anevar

 1. Elemente structurale asigura stabilitatea cladirii: fundatiile, zidurile (portante), stalpii, grinzile, planseele, sarpanta, scarile.
 2. Elemente nestructurale sunt: peretii de inchidere, acoperis, peretii de compartimentare.
 3. Finisajele exterioare sunt: invelitoare, tencuiala,tampIarii exterioare.
 4. Finisaje interioare (pardoseli, zugraveala interioara, tamplaria interioara).
 5. Instalatii:
 • termice (incalzire, racire)
 • electrice (prize, iluminat)
 • sanitare (apa, canalizare;
 • ventilatie, telefonie, internet, supraveghere video

 

Fundatia caselor

Fundatia este elementul de constructie structural (de rezistenta) aflat in contact direct cu terenul bun de fundare si care ii transmite acestuia incarcarile la care este supusa suprastructura, respectiv constructia. Detaliile de executie precum si solutiile constructive se stabilesc de proiertari specializati in conformitate cu normativele de specialitate in vigoare.

Cu alte cuvinte, fundatiile sunt elemente de rezistenta a constructiilor, situate sub nivelul terenului natural. Au rolul de a prelua toate incarcarile care actioneazi asupra constructiei si de a le transmite terenului de fundare. Executia sau proiectarea necorespunzatoare a fundatiei, poate aduce inclinari ale constructiei.

Exista pamanturi coezive si pamanturi necoezive.

Din categoria parnanturilor coezive fac parte pamanturile prafoase si cele argiloase.

Din categoria pamanturilor necoezive fac parte cele alcatuite din pietrisuri si bolovanurile. Aceste terenuri necoezive sunt terenuri bune de fundare, deoarece sunt recomandare de caracteristicile fizico-mecanice (compresibilitate redusa si grad de inmuiere redus).

Fundatiile au rolul de a prelua incarcarile de la structura verticala de rezistenta.

Elementele nestructurale (neportante) ale cladirii sunt urmatoarele:

 • Pereti despartitori, de compartimentare sau de inchidere: asigura delimitarea interioara

Invelitoare este acea parte a acoperisului care asigura protectia impotriva agentilor exteriori

Izolatiiie pot fi:

 • hidroizolatie care protejeaz acladirea impotriva infiltrarii apei
 • termoizolatie care asigura mentinerea unui climat termic optim
 • fonoizolatie care reduce nivelul propagarii zgomotului ambiental si de impact

Factorii externi care influienteaza marimea fundatiilor sunt:

 • conditiile de seismicitate ale zonei
 • stabilitatea terenurilor
 • adancime minima de inghet

La stabilirea tipului de fundatii se tine seama de datele studiilor geotehnicei pentru stabilirea tipului, dimensiunilor, masurilor de protectie la actiunile agresive naturale si artificiale, sau pentru asigurarea stabilitatii terenului de fundare (alunecari, desecari). Tipul de fundatie, adancimile de fundare, presiunile conventionale pe teren, materialele fundatiilor se aleg tinandu-se cont de:

 • conditiile climatice din zona adancime de inghet
 • cantitati de precipitatii
 • conditiiie de stabilitate generalaa terenului

Structuri pentru case

Structura pe cadre

Structura pe cadre, comparativ cu cea pe zidarie portanta ofera o flexibilitate mai mare in organizarea compartimentarilor interioare. Acest tip de structura este specifica blocurilor inalte de apartamente, cladirilor industriale, cladirilor comerciale si agrozootehnice, dar se intalneste si la cladiri rezidentiale de tip case.

Structura pe diafragme

Structura pe diafragme din beton armat a fost conceputa pentru a dezvolta pe verticala structuri sigure la seism. Sunt utilizate pentru blocurile de apartamente cu 4 – 12 niveluri, la cladiri industriale, comerciale, agrozootehnice si la cladiri speciale. Peretii din beton armat pot fi dispusi In sistem fagure, sistem celular sau in sistem mixt. Sistemul structural pe diafragme, asemanator structurilor pe zidarie portanta, permite dispunerea incaperilor in sistem semidecomandat si, rareori, decomandat. In aceasta categorie de structuri se incadreaza si blocurile de locuinte realizate din placi mari de beton armat.

Structura mixta

Cladirile cu structura mixta sunt concepute sa asigure atat stabilitatea la incardri gravitationale si seism, cat si compartimentarile interioare, prin combinatii structurale.

Structura din lemn

Structurile din lemn sunt utilizate preponderent pentru cladiri cu functiuni rezidentiale. Sunt considerate structuri usoare si sunt construite ca avand peretii exteriori si interiori din grinzi de lemn masiv ecarisat sau bustenini prelucrati, fie din structuri pe cadre de lemn imbracate in panouri de lemn industrializate, care sa constituie astfel structura pentru perete.

Structuri din lemn intalnim si la cladiri industriale anexe, la depozite si magazii si cladiri agrozootehnice.

Pe teritoriuI localitatilor rurale exista pereti de chirpici, sistem constructiv considerat instabil la cutremure, inundatii.

 

Raportul de evaluare intocmit de evaluatorul autorizat de catre ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania) este valabil în condițiile economice, fiscale, juridice și politice de la data întocmirii sale. Dacă aceste condiții se vor modifica concluziile acestui raport își pot pierde valabilitatea. Daca intervin anumite restrictionari ale dreptului de proprietate acestea vor fi luate in considerare in cadrul raportului de evaluare.

Solicita o evaluare imobiliara sau de bunuri mobile de la evaluatori autorizati ANEVAR.

Trimiteti copii scanate ale actelor la email [email protected] sau whatsapp 0786604552 sau completeaza urmatoarele formulare:

Raportul de evaluare va fi intocmit de evaluator autorizat. Alte lucrari disponibile pentru evaluatorii Anevar se regasesc in Lucrari